Oleje i ocet
Olej – wyjątkowy produkt z wieloma niesamowitymi właściwościami. Przede wszystkim trudno sobie wyobrazić gotowanie bez oleju: do smażenia, ciast, sałatek i innych potraw używa się szerokiej gamy olejów roślinnych. Chociaż nie jemy samego oleju, stosujemy go jako przyprawę ze względu na łagodne ciekawe nuty smakowe. Olej tłoczony jest z tłustych roślin, orzechów i nasion, które nadają mu charakterystyczny smak i aromat. Dobroczynne właściwości oleju zależą od jego rodzaju, ale wiele wysokiej jakości olejów stanowi ważny element codziennej diety, ponieważ każdy z nich bogaty jest w kwasy tłuszczowe Omega-3, Omega-6, witaminy i białka. Olej można stosować jako suplement diety, wystarczy kilka łyżek dziennie dodanych do sałatek, kasz, owsianek i innych potraw. Olej od dawna znany jest jako naturalny kosmetyk, idealny do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Różne oleje mają różne właściwości: jedne odżywiają, inne nawilżają lub zmiękczają. Do pielęgnacji skóry warto wybierać wyłącznie naturalne, nierafinowane i bezzapachowe olejki o pozytywnym działaniu. Olej tłoczony na zimno to cenny produkt, który pozyskuje się mechanicznie bez użycia wysokich temperatur, zachowując w ten sposób wszystkie dobroczynne właściwości rośliny.