Chałwa

Chałwa – to wyjątkowy deser ze Wschodu. W języku arabskim słowo chałwa oznacza słodycz. Wyciskanie oleju z orzechów, słonecznika lub innych nasion pozostawia wysokobiałkową i wysokotłuszczową masę, idealną na kolejny pożywny produkt. Chałwa powstaje poprzez dodanie cukru i substancji sprzyjającej pienieniu się do masy białkowej powstałej z nasion lub orzechów. Podobnie jak same nasiona i orzechy, chałwa jest bogata w białko, minerały, witaminy i inne substancje prozdrowotne. Chałwa z orzeszków ziemnych charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu foliowego. Substancja ta bierze udział w odnowie komórek i pomaga zachować młodość. Kobietom planującym ciążę należy zapewnić odpowiednie zapasy kwasu foliowego, ponieważ substancja ta chroni płód przed poważnymi chorobami. Ze względu na swoje właściwości odżywcze chałwa jest jedną ze zdrowszych słodkości, a może również stać się pożywną przekąską. Kawałek chałwy zaspokoi potrzebę słodyczy i dostarczy dużo energii. Chałwa to słodki deser o intensywnym smaku, dlatego warto spożywać ją z umiarem. W sklepie „Orzechy Plus” możesz zamówić wysokiej jakości chałwę bezpośrednio do domu!