Fasola

Fasola – wysoce pożywna i zdrowa żywność. Fasola jest bardzo bogata w niezbędne dla ludzkiego organizmu białka. To właśnie ze względu na ilość białka wegetarianie z chęcią włączają do diety rośliny strączkowe. Fasola zawiera również duże ilości żelaza. Dieta wzbogacona o fasolę pomaga chronić przed chorobami serca, ponieważ zawiera magnez, kwas foliowy i witaminę B6. Elementy te chronią przed zaburzeniami rytmu serca i zapewniają płynne jego bicie. Rośliny strączkowe są również bogate w inne minerały oraz przydatne substancje: fosfor, potas, wapń, cynk itp. Są różne rodzaje fasoli, różniące się nieco smakiem i wartościami odżywczymi. Fasola czerwona jest niezwykle bogata w przeciwutleniacze, które hamują procesy starzenia. Przed ugotowaniem zaleca się moczyć fasolę około 8-12 godzin. Jeśli masz zamiar przygotować danie z fasolą na obiad lub kolację – zacznij przygotowanie już wieczorem. Fasola świetnie nadaje się do gulaszów i zup. Sałatka z fasolą będzie naprawdę sycąca i pożywna. Kupuj doskonałej jakości fasolę taniej w sklepie internetowym „Orzechy Plus”.