Liofilizowane owoce i jagody
Liofilizowane owoce i jagody są suszone na zimno, dzięki czemu zachowują swój naturalny smak i właściwości odżywcze. Liofilizacja uważana jest za jeden z najbardziej zaawansowanych sposobów przedłużenia przydatności do spożycia produktów oraz zachowania witamin, enzymów, składników odżywczych, walorów smakowych i aromatycznych. Tak potraktowane owoce i jagody zachowują swój pierwotny skład i wygląd. Liofilizowane owoce i jagody mają puszystą, chrupiącą strukturę i są średnio dziesięciokrotnie lżejsze. Podczas liofilizacji z produktów usuwana jest woda, dzięki czemu tracą one większość wagi, ale zachowują wszystkie inne właściwości. Liofilizowane owoce i jagody to zdrowa i pożywna przekąska, która nie zawiera dodatkowego cukru, tak powszechnie stosowanego w suszeniu owoców. Liofilizowane owoce i jagody nadają się do różnych potraw i często są używane do dekoracji deserów. Owoce liofilizowane można stosować jako dodatek do płatków, owsianek, naleśników, różnego rodzaju ciast i deserów. Liofilizowane owoce i warzywa w proszku mogą być stosowane jako naturalny barwnik żywności, a także do przyrządzania różnych zimnych napojów, sosów czy produktów płynnych.