Komosa ryżowa (quinoa)

Komosa ryżowa, inaczej quinoa, to kolejny z coraz popularniejszych produktów. Kasza wywodząca się z Ameryki Południowej posiada wyjątkowe właściwości odżywcze. Komosa ryżowa jest doskonałym źródłem białka. Zachęcamy wegetarian do wzbogacania swojego menu o dania z komosy ryżowej, ponieważ zawiera ona wszystkie 9 niezbędnych aminokwasów. Quinoa jest również bogata w mikroelementy, magnez, fosfor, żelazo i inne ważne pierwiastki. Komosa ryżowa nie ma wyrazistego smaku, dzięki czemu można ją wykorzystać do przygotowania różnorodnych potraw – od słodkiej owsianki po obfite dania jednogarnkowe. Quinoa występuje w kolorze czarnym, czerwonym lub białym. Namocz ją przed ugotowaniem, a jeśli nie masz czasu, dobrze opłucz pod bieżącą wodą. Kaszę gotujemy na wodzie w stosunku 1:2 około 15 minut. Ugotowana komosa zwiększy swoją objętość około 2-3 razy i stanie się przezroczysta. Możesz zjeść ją w postaci pożywnej owsianki na śniadanie ze świeżymi lub suszonymi owocami. Albo dodać do sałatki z ulubionych warzyw, soku z cytryny i oliwy z oliwek. Quinoa jest również idealna do zup i gulaszy warzywnych. Orzechy Plus zapraszają do spróbowania i wzbogacenia swojego menu o komosę ryżową.